תמא 38 רווח לאזרח

תמא 38 – מה מרוויחה המדינה ומה מרוויח האזרח

לפני מספר שנים הוציאה המדינה את אחת מתקנות העזר העירוניות החכמות והחשובות ביותר שיצאו כאן מאז ומעולם – תמא 38. עבור מי שמעולם לא שמע על תמ"א 38 נספר בקצרה במה מדובר – תקנה זו בעצם מעמידה בפני בעלי הדירות בבנייני מגורים שונים ברחבי הארץ אץ האפשרות לחתום על עסקה עם קבלן כזה או אחר, אשר ישפץ לעומק את הבניין וימגן אותו בפני רעידות אדמה, ובתמורה לכך יקבל את הזכות לבנות קומה או שתיים נוספות לבניין, ויקבל לידיו את הבעלות על הדירות שיבנה בקומות החדשות. עד כה בוצעו עסקאות כאלו תחת תמא 38 באינספור בניינים בערים שונות בארץ.

הסיבה לכך שהגדרנו כאן את תמא 38 כאחת התקנות החכמות והחשובות שהוגדרו בישראל, היא מפני שעסקאות שיפוץ אלו הן מה שנקרא באנגלית – "win win situation"  – ניצחון לכל הצדדים. למעשה, כל אחד מהצדדים המעורבים בעסקה כזו (בעלי הדירות, הדיירים בבניין, הקבלן המשפץ והמדינה) מרוויח הרבה מאוד מכל עסקה כזו. מה המיוחד בתמ"א 38 הוא שהמדינה בעצם נותנת לכוחות השוק החופשי כאן לפעול לטובת כולם. מה שלא נעשה בתכניות שיפוץ עירוניות רבות נעשה בחוכמה בתמא 38 – לתת לשוק לעשות את שלו.

הרווח המתקבל עבור כל אחד מהצדדים בעסקת תמא 38 ממוצעת:

  • בעלי הדירות – נתחיל עם בעליהן של הדירות המרכיבות את בניין המגורים הנתון. בעלי דירות אלו למעשה זוכים לרווח נטו, ללא כל הוצאה נלווית. בעל דירה ממוצע זוכה בראש ובראשונה לעלייה בערך הדירה הנובעת מכך שהדירה שלו ממוקמת בבניין שעכשיו יוגדר כמשופץ וממוגן בפני רעידות אדמה. הרווח כאן הוא גם כפי (עלייה בשווי הדירה) וגם בטיחותי – הוא עכשיו בעליה של דירה בטוחה יותר למגורים במקרה של רעידת אדמה. מלבד למיגון ושיפוץ הבניין, במרבית העסקאות הללו הקבלן מבצע הרחבה מסוימת לכלל הדירות בבניין, ושיפוץ כללי כגון הוספת מעלית (במידה וזה מתאפשר) ושיפוץ חדר המדרגות. הרחבת הדירה משמעותה הישירה היא עלייה בשווי, כאשר במידה ולא ניתן להרחיב את הדירה מקבלים הבעלים סכום כסף מזומן מהקבלן. בעלי הדירות לא נדרשים לעשות כלום ומקבלים כסף, עלייה בשווי ובבטיחות. פשוט חלום.
  • הדיירים – בדירות בהן מתגוררים דיירים השוכרים את הדירה מבעליה, הם זוכים גם כן ברווח כפול – מחייה בדירה הממוקמת בבניין משופץ וממוגן בפני רעידות אדמה, ובדרך כלל גם תשלום כספי חודשי כלשהו מהקבלן, כפיצוי על הרעש והפגיעה המסוימת באיכות החיים כתוצאה מהשיפוץ. אמנם יש כאן גם מחיר מסוים (אותו רעש ושיפוץ לאורך כמה חודשים טובים), אך בהחלט מדובר בעסקה משתלמת גם עבור הדיירים.
  • הקבלן – כאן הרווח ברור. הקבלן מקבל כמה דירות חדשות ששוות הרבה מאוד כסף. אם העסק הזה לא היה משתלם לקבלנים, הם פשוט לא היו מבצעים את העסקאות הללו. מכיוון שעסקאות רבות כאלו מבוצעות מדי שנה, ניתן להבין כי הן רווחיות מאוד עבור הקבלנים.
  • המדינה – ולבסוף, גם מוסדות המדינה מרוויחים מתמא 38 כמובן. הרווח המיידי הוא בתקבולי המיסים המתקבלים כתוצאה מהעסקאות עתירות המיליונים הללו. הרווח העקיף והגדול ביותר הוא מיגון נרחב של בניינים רבים בארץ מפני נזקי טבע דוגמת רעידות אדמה. מלבד לעלייה הכללית ברמת הבניינים בארץ ושיפוצם הנרחב, היתרון של בניינים ממוגנים יורגש טוב מאוד בהצלת חיים רבים ביום בו תתרחש כאן חס וחלילה רעידת אדמה גדולה. בקיצור – תמא 38 מהווה תרומה ממשית לביטחון האזרחים במדינה.

לסיכום, תמא 38 היא ללא ספק אחת ההברקות המנהליות בהן נתקלנו בשנים האחרונות. על ידי יישום של תמא 38 בכמה שיותר במנייני מגורים בישראל תעלה איכות החיים הכללית כאן, והרווח לכולם יהיה גדול יותר. מי יודע? לנוכח ההצלחה העצומה של תמא 38 והאופן בו הוא מביא לעלייה ברווחת כל הצדדים המעורבים, אולי ניתן ליישמו גם לתחומים נוספים בחברה. עולם האפשרויות בלתי מוגבל…

דילוג לתוכן