רקע כללי על תמ"א 38
ישראל ממוקמת באזור שנתון באיום מתמיד של רעידות אדמה. רוב רעידות האדמה שמתרחשות באזורנו הן ברמה נמוכה, כך שחלק גדול מהן אנחנו אפילו לא מרגישים, אך מחקרים גיאולוגיים מראים שאחת ל- 80 שנה בערך, מתרחשת באזורנו רעידת אדמה בעוצמה חזקה, אשר מהווה איום גדול לרכוש ולחיי אדם. רעידת האדמה החזקה האחרונה התרחשה בישראל בשנות ה-20, ועל פי הסטטיסטיקה פירוש הדבר הוא, שלא רחוק היום מהרגע שתתפרץ רעידת האדמה הבאה.
בהתבסס על מידע זה, הממשלה ערכה בדיקות של מבנים ברחבי הארץ, על מנת לבדוק את עמידותם לרעידות אדמה, והממצאים המטרידים הראו, שכ- 40% מהבתים בישראל לא יעמדו ברעידת אדמה חזקה. לפיכך, בשנת 2005 הממשלה אישרה את תמ"א 38 – תוכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה.
חיזוק מבנים דורש השקעה של כספים רבים, אשר המדינה לא יכולה להרשות לעצמה. המטרה של תמ"א 38 היא לעודד בעלי מבנים, אשר מצויים בסיכון, לשפץ את המבנים הללו על חשבונם, בתמורה לשלל הטבות והנחות מיסוי, שתמ"א 38 מעניקה להם. תמ"א 38 מאפשרת חיזוק הבניין, שיפוץ מקיף והרחבת הדירות הקיימות לרבות בניית מרפסות שמש, והיתרון הגדול הוא כי בעקבות תמ"א 38 רעידת אדמה חזקה מהווה איום קטן הרבה יותר למי שיבצעו את השיפוצים והחיזוק בבתיהם.